Zebra kuglóf
Íme a hónap utolsó receptje, nem mondhatjátok, hogy nem voltam ebben a hónapban tevékeny, már ami a blog frissítését illeti.
Arra gondoltam, hogy a hétvégén fogyasztom egy kicsit a Pinteresten a receptes gyűjteményemet, mert csak gyűlnek, gyűlnek a receptek, és soha nem fogy el ez sem. EZ a recept nagyon megtetszett már régen, főleg a gyönyörű képek miatt, mert maga a sütemény egyébként nem egy nagy mutatvány, mégis látványos. Én csak fél adagból készítettem, úgyhogy azért lett ilyen lapos, de ettől még ugyanolyan finom :)
A mintát a különböző színű tészták egymásra kanalazása alakítja ki, ezért érdemes kicsit ügyesebben elfelezni a tésztát, mint ahogy én tettem, mert nekem a "fehér" részből kissé kevesebb maradt, mint amennyi a kakaós lett.
Hozzávalók, egy normál méretű kuglóf formához:
- 1,5 bögre liszt (1 bögre= 2,5 dl)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 bögre cukor (az eredeti receptben kicsit több, de szerintem így is bőven elég édes)
- 1/4 bögre cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg olvaszott vaj
- 1 kupak vanília kivonat
- 3 kisebb tojás
- 1/2 bögre tej
- vaj és zsemlemorzsa a formához
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. A cukrot elkeverjük az olvasztott vajjal, tojásokkal, tejjel és a vanília kivonattal, majd apránként hozzákeverjük a lisztes keveréket. A tésztát felezzük el, az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport.
A formát kivajazzuk, kizsemlemorzsázzuk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A formába kanalazzuk a tésztát: egy kanál fehér, egy kanál fekete, mindig egymás tetejére, majd szépen szét fog terülni.
Megjegyzések
Viszont, vagy a fél adagot adtad meg mennyiségnek, vagy az én formám nagyobb, mint a tiéd, vagy túl sokat nyalakodtunk a nyers masszákból... (esetleg mindhárom?) ugyanis a forma harmadáig ért csak el a tészta.
A csokis rész pedig - noha pontosan betartottam a mennyiségeket - olyan sűrű lett, hogy nem folyt szét sehová. De nem baj, folyt helyette a világos, amennyire kellett. Lehet-e szerinted a sűrűbb állag amiatt, hogy házi tejet használtam? Más tippem nincs.
Végezetül (tudom, ezt már írtam) eszméletlen finom lett.
A sűrűbb állag simán lehet a tej, a liszt vagy a kakaó miatt is :)
Örülök, hogy ízlett.