Ananászos sajttorta
Nálunk a március a születésnapos hónap, szóval nézzétek el nekem, hogy így böjt közepén édességeket pakolok fel a blogba. Ez a torta G. születésnapjára készült, kifejezetten valami ananászosra vágyott, szerintem egész jól sikerült teljesítenem a feladatot, bár a gyümölcsöt legközelebb teljesen le fogom turmixolni.
A krémet chilli & csokitól lestem el, csillagos ötös. Annyiban módosult, hogy én az Aldi light túróját - isteni krémes már önmagában is - és mascarponét használtam hozzá, mert nekem a natúr krémsajt is valahogy sós, akinek nincs ilyen gondja, az nyugodtan haladjon a linkelt recept szerint.
A torta alapja nálam linzertészta, a gyümölcs pedig szerintem lehet bármi, én speciel áfonyával is el tudnám majd szezonban képzelni. Aki rendes nagy tortát szeretne, az duplázza a leírt mennyiségeket, mert én egy 18 centiméteres tortát készítettem.
A linzerhez:
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg liszt
- 1 kis tojás
A krémhez:
- 375 gramm túró
- 150 gramm mascarpone
- 50 gramm porcukor
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 1 vanília kikapart belseje
- 2 kis tojás
- 40 gramm liszt
A gyümölcshöz:
- 1 közepes méretű ananász, megpucolva, kis kockákra vágva (~30 dkg)
- 15 dkg cukor
Először gyümölcsöt készítsük el: a gyümölcsöt keverjük össze a cukorral, hagyjuk, hogy levet eresszen, majd főzzük puhára, mintha lekvárt készítenénk. Én ezután félig összeturmixoltam, de legközelebb lehet teljesen simára is, úgy szebben mutat majd. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Másodszor a linzert készítsük el: a vajat morzsoljuk el a liszttel, majd dolgozzuk az egészet össze a tojással. A tésztát nyújtsuk ki, béleljük ki vele a tortaformát, majd tegyük fél órára hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát súlyozzuk le - sütőpapírral takarjuk le, és szórjunk bele rizst/babot/sütőgyöngyöt -, süssük elő 10 percig, távolítsuk el a nehezéket és hagyjuk egy picit hűlni.
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 160 fokra.
A krémhez a túrót és a mascarponét keverjük simára - akár robotgéppel -, dolgozzuk bele a vaníliát, a vanília kivonatot, majd a tojásokat egyesével, a cukrot és a lisztet. Az elősütött tésztára borítsuk rá a krém felét, pöttyözzük bele a gyümölcs felét, rá a krém másik fele, majd a maradék gyümölcs. Ha teljesen simára van turmixolva, akkor húzhatunk bele örvényeket.
A tortát 160 fokos sütőben kb. 50-60 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni, majd még 5 órát hűtőben tartjuk.
Megjegyzések
Itt is jelzem,hogy megérkezett a csomag, a nyeremény magokkal. Köszönöm szépen,és majd jelzem feléd a betakarítás sikerét!:))
Köszönöm a receptet!