Karamellás sajttorta
Amikor az első doboz dulce di lechet kanalaztam, bevillant, hogy jé, ez pont olyan, mint a mekis sajttortában a karamell. Úgyhogy amikor a saját születésnapi tortámat terveztem, el is dőlt a dolog, hogy ebből bizony karamellás sajttorta lesz. A sajttorta alapja tulajdonképpen ugyanaz, amit már az ananászosnál említettem, vagyis chilii&csoki vitorláshalas sajttortája. Meg merem kockáztatni, hogy így még jobb, mert a tömény karamellát nagyon jól kiegyensúlyozza a kissé savanykás túrókrém.
Ma van a 28. születésnapom, úgyhogy nem véletlen a recept időzítése. Ha egy hete kérdeztetek volna, madarat lehetett volna fogatni velem, amiatt, ami az elmúlt egy évben történt velem. Múlt hét szombaton viszont el kellett engednem az elmúlt 8 hónapom meghatározó aprócska kis szereplőjét, a cicámat. Tudom, hogy most már jó helyen, már nem fáj neki semmi, ez vigasztal. De nem ez lesz a legboldogabb születésnapom. Talán majd jövőre, minden nappal egy kicsit jobb... :)
Hozzávalók, 18 cm-es tortaformához:
Ma van a 28. születésnapom, úgyhogy nem véletlen a recept időzítése. Ha egy hete kérdeztetek volna, madarat lehetett volna fogatni velem, amiatt, ami az elmúlt egy évben történt velem. Múlt hét szombaton viszont el kellett engednem az elmúlt 8 hónapom meghatározó aprócska kis szereplőjét, a cicámat. Tudom, hogy most már jó helyen, már nem fáj neki semmi, ez vigasztal. De nem ez lesz a legboldogabb születésnapom. Talán majd jövőre, minden nappal egy kicsit jobb... :)
Hozzávalók, 18 cm-es tortaformához:
A linzerhez:
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg liszt
- 1 kis tojás
A krémhez:
- 375 gramm túró
- 150 gramm mascarpone
- 50 gramm porcukor
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 1 vanília kikapart belseje
- 2 kis tojás
- 40 gramm liszt
- 1/2 doboz dulce di leche
Először a linzert készítsük el: a vajat
morzsoljuk el a liszttel, majd dolgozzuk az egészet össze a tojással. A
tésztát nyújtsuk ki, béleljük ki vele a tortaformát, majd tegyük fél
órára hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát súlyozzuk le - sütőpapírral
takarjuk le, és szórjunk bele rizst/babot/sütőgyöngyöt -, süssük elő 10
percig, távolítsuk el a nehezéket és hagyjuk egy picit hűlni.
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 160 fokra.
A krémhez a túrót és a mascarponét keverjük simára - akár robotgéppel -,
dolgozzuk bele a vaníliát, a vanília kivonatot, majd a tojásokat
egyesével, a cukrot és a lisztet. Az elősütött tésztára borítsuk rá a
krém felét, pöttyözzük bele a dulce di leche felét, rá a krém másik fele, majd
a karamella. Ha nem túl pudingszerűen sűrű, akkor húzhatunk bele hullámokat, ha picit sűrűbb, akkor csak villával próbáljuk picit széthúzni a pöttyöket, hogy szabálytalanabbak legyenek.
A tortát 160 fokos sütőben kb. 50-60 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni, majd még 5 órát hűtőben tartjuk.
8 duci szelet, vagy 16 vékonyabb lesz belőle, attól függ, hogy mennyire nagyétkűek a vendégeink.
Megjegyzések