Rizskoch
Ez a sütemény nem mai darab - vagyis a képen nyilván friss, de már egy ideje ott ül a gépemen a képe -, viszont most kezdtem el összeszedni annyira magam, hogy le is írjam a receptjét. Tegyük hozzá, nem nagy varázslat, kb. minden anyuka tudja, hogy hogyan is készül, nem is gondoltam hogy még nincs fenn a blogon.
Nálunk rizskó néven fut, a szakácskönyvekben rizsfelfújt, egyébként rizskoch, szóval sok neve van, de a lényeg ugyanaz: tejberizs, tojással, sütőben sütve. A klasszikus verzió négyszög alakúra vágva érkezik, piteformában sütve meg kicsit olyan, mintha valami nagyon menő sütemény lenne. És egyébként baromi finom. Főleg feketecseresznye-lekvárral.
A recept Pelle Józsefné Főzőiskola című könyvéből származik, nem csalódtam benne ezúttal sem.
- 30 dkg rizs
- 8 dl tej
- 2 dl víz
- 5 dkg vaj
- 4 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 rúd vanília - vagy vaníliás cukor
- zsemlemorzsa és vaj a formához - nekem szilikonos van, ahhoz nem kellett
A rizst feltesszük főni a tej és a víz keverékében és beledobjuk a vanília kikapart magjait, illetve a vaníliarudat, utóbbit a főzés végén majd kidobjuk belőle. Amikor a rizs felszívta az összes folyadékot, belekeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjéket felverjük. A sárgáját hozzáadjuk a rizshez, elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a habot.
A - kivajazott, kimorzsázott - formába simítjuk, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük, ez kb. 30 perc. Kihűlés után szeleteljük, igény szerint magában, porcukorral, lekvárral vagy friss gyümölccsel tálaljuk.
Megjegyzések