Joghurtos citromsütemény
Mióta megvan az új kávéfőzőm, nagyon jól esik hétvégente a hosszú kávém mellé valami péksüteményt reggelizni, és ez a citromos sütemény az egyik favorit. Nagyon jó a textúrája, ha tényleg figyelsz arra, hogy az elején a tojást jó habosra felverd, akkor pillekönnyű lesz a végeredmény. Én saját citromot használtam hozzá, aminek nem kezelem semmivel a héját, ha ilyenetek nincs, akkor a boltban olyat keressetek, amin fel van tüntetve, hogy alapos tisztítás után emberi fogyasztásra alkalmas a héja. A recept eredetijét a Kifőztük magazin májusi számában találjátok, ami IDE kattintva, belépés után letölthető.
Szeletelve nyugodtan lehet fagyasztani is, de jól becsomagolva pár napig még friss marad a hűvös konyhában is.
Ezzel a recepttel teszteltem le az új szilikon formámat, amit a Sütivarázs magazinhoz adtak, hááát, lehet, hogy megmaradok a jó öreg fémnél, vajazással, morzsázással együtt, ezt pedig befogom parfésnak, mert semmi tartása nincs. Kár érte.
- 2 nagy tojás
- 20 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 28 dkg liszt
- 3 teáskanál sütőpor
- 2,5 dl görög joghurt
- 1,2 dl olaj
A tojásokat a cukorral jó habosra felverem a robotgép segítségével. Tényleg legyen habos, mert ettől lesz majd a végeredmény is nagyon könnyű. Ebbe megy bele a citrom héja, leve és a vanília kivonat.
A lisztet és a sütőport összekeverem, majd beleforgatom a masszába. Nem kell nagyon durván, csak elegyedjen el. A végén az egészet fellazítom a joghurt és az olaj keverékével, majd a formába töltöm. Ha nem szilikont használsz, akkor ne felejtsd el a formát kivajazni-kimorzsázni vagy kibélelni sütőpapírral.
180 fokon kb. 45 percig sütöttem, eddigre jött ki a sütitű tisztán. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, takard le egy kis alufóliával.
Sütés után kb. 10 percig hagyd a formában kihűlni.
Megjegyzések