Sajtos keksz
Büszkén bemutatom nektek az új kedvenc sós kekszemet. Ha szeretitek a sajtos dolgokat, mindenképpen ajánlom elkészíteni, mert nagyon finom, csak úgy eteti magát. Eredetileg fekete szezámmagot is képzeltem hozzá, aztán a gyakorlatban nem találtam meg a zacskót, úgyhogy ilyen pucér maradt, de ez semmit nem von le az értékéből. Az eredeti recept INNEN, a továbbfejlesztett, szezámmagos változat ITT.
A keksz egyébként egy gasztroblogger piknikre készült, úgyhogy többen is tesztelhették, hogy finom-e. Nekem elég jó visszajelzés, hogy mind elfogyott, és nem én ettem meg az egészet :)
- 21 dkg liszt - a fele nálam zabliszt, de sima fehér liszttel is jó lesz
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál só
- 16,5 dkg vaj
- 16,5 dkg reszelt parmezán
- 5 dkg reszelt cheddar sajt
- 1 tojás
A vajat felkockázzuk, robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és a sajtokat. Amikor már viszonylag homogén, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, majd morzsásra dolgoztatjuk. A tésztát kézzel összegyúrjuk, hogy a morzsa összeálljon, majd három felé vesszük, hurkát formázunk belőle - kb. 10 forintos átmérőjűt -, a hurkákat pedig fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább egy órára.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a hurkákat fél cm-es szeletekre vágjuk és elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsin. Hagyjunk egy kis helyet, mert a tészta egy kicsit nőni fog.
A meleg sütőben addig sütjük, amíg kap egy kis színt, ehhez olyan 10-15 percre van szükség.
Megjegyzések