Almás rugelach
Hétvégén beindítottuk a grillszezont, ez a rugelach akkor készült. Azért almás, mert annyiszor láttam előtte Moha almás pitéjét, hogy muszáj volt valami almásat sütnöm. A tészta ENNEK a tésztának a testvére, ha sok lesz, fagyasztani is lehet ;)
A tésztához:
- 225 gramm puha vaj
- 225 gramm krémsajt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál porcukor
- 2 bögre (1 bögre=2,5 dl) liszt - nekem a fele teljes kiőrlésű zabliszt
A töltelékhez:
- 1 nagyobb alma
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 felvert tojás
A vajat robotgéppel felhabosítjuk, hozzádolgozzuk a krémsajtot, a sót és a porcukrot, majd apránként a lisztet. A tészta elég lágy lesz, de csomagoljuk folpackba és tegyük 1-2 órára hűtőbe.
Miután jól kihűlt, vegyük ketté, nyújtsuk ki - én az egyszerűség kedvéért téglalap formára nyújtottam. Az almát lereszeltem, összekevertem a cukorral és a fahéjjal, majd eloszlattam a tésztán úgy, hogy a széleinél maradjon ki hely. Az egészet feltekertem, majd háromszögekre vágtam. Hideg helyre tettem, amíg a sütő melegedett.
A sütőt 180 fokra melegítettem, a süteményt megkentem tojással és a meleg sütőben kb. 20-25 perc alatt sült aranybarnára.
Megjegyzések