Epres-rebarbarás galette
Sziasztok! Mandy vagyok, impulzusvásárló. Na, jó, ez azért nem teljesen igaz, de ha meglátok egy gyönyörű csokor rebarbarát a piacon, annak nehezen tudok ellenállni. Főleg, ha eper is van itthon. Először minipitéket szerettem volna sütni, de aztán rájöttem, hogy lusta vagyok az ilyen flancoláshoz munka után. Ilyen esetekre csodás a galette, mert gyakorlatilag ugyanolyan tésztából készíthető, de kevesebb formázást igényel és az se baj, ha rusztikusra sikerül.
A tészta receptje Piszkétől származik, ITT megtaláljátok az eredetit. A töltelékhez nyírfacukrot használtam, ami nekem nagyon bejött, a kifolyó gyümölcslé sem karamellizálódott rá a papírra.
Hozzávalók, 4-6 személyre:
A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 3 dkg darált mandula
- 5 dkg porcukor
- 1 kis tojás
A töltelékhez:
- 1 szép nagy szár rebarbara - az enyém jó 50 cm-es volt
- 25 dkg eper
- 1-2 evőkanál cukor - nekem most nyírfacukor, se sima cukorral is jó lesz, ízlés szerint
- 1 púpos teáskanál étkezési keményítő - vaníliás pudingporral helyettesíthető
Először a tésztát készítjük el, ennek jót tesz, ha akár egy éjszakát is pihen a hűtőben, de mindenképpen kelleni fog neki pár óra a hűvösön. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a darált mandulát, a cukrot, végül pedig a tojással jó kemény tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva pihentessük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pihentetett tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, viszonylag kör alakúra, de nem kell teljesen szabályosra. Egyszerűbb, ha ilyenkor tekerjük fel és tesszük át a sütőpapírral bélelt tepsire, de aki ügyes, nyugodtan próbálkozhat később is :) A töltelékhez a rebarbarát és az epret felszeleteljük, összeforgatjuk a cukorral és a keményítővel, majd a tésztára halmozzuk úgy, hogy körben maradjon jó pár cm hely. A tészta szélét hajtsuk fel körben, vigyázva, hogy ne szakadjon el a tészta.
A meleg sütőben kb. 20-25 perc kell, amíg a tészta megpirul. A mozgatással várjuk meg, amíg kicsit kihűl.
Megjegyzések