Kókusztejes sütőtökleves
Jó, tudom, nem az a tipikus nyári leves, amit 30 fokban megkíván az ember - majd holnap kaptok olyat is ;) -, de nekem annyira jól esett. Hokkaidó tökből készült, ezek elég kicsik, és egyre több helyen kapni őket, kicsit édesebbek, mint az orange vagy a nagydobosi, és a szezonjuk is előbb van. Velem épp egy Auchanban tett villámlátogatáson jött szembe, hátha nektek is megjön a kedvetek hozzá. Ha mást nem, el lehet tenni a receptet hűvösebb napokra.
A levesbetét pirított hagyma az IKEÁ-ból, de pirított baconnel vagy céklachipssel is el tudom képzelni.
- 1 hokkaidó tök - kb. 80 dkg-os volt
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál curry - én a mild verziót szeretem
- 3 dl zöldségleves - bio leveskockából vagy szárított zöldségekből is készítheted
- só
- 1 doboz (400 ml) kókusztej
A tököt meghámozzuk. Ha nagyon zsenge, akkor ezt nem muszáj. Onnan tudod, hogy elég zsenge-e, hogy be tudod nyomni a héját a körmöddel, mint a cukkiniét. Kibelezzük, felkockázzuk.
A hagymát karikákra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, rádobjuk a tököt majd egy kicsit megpirítjuk. Megy rá a curry, átmelegítjük, majd sózzuk és felöntjük a levessel. Amikor már megpuhult a tök, összeturmixoljuk a kókusztejjel, még egyet forralunk rajta, és már tálalhatjuk is.
Megjegyzések