Karalábé főzelék
Amikor elszórtam a karalábé magjait a szaporító tálcámba még tavasszal, és gyorsan elő is bújtak, nagyon boldog voltam. Amikor megtámadták az ültetvényt a liszteskék, már nem annyira. Amikor a hőségben szegénykéimen egy kicsit sem akart gumó képződni, kicsit morcos voltam. Gondoltam rá, hogy kihúzom mindet és rádobom a komposztra, de aztán arra jutottam, hogy végül is a paradicsomok között el van, legalább egy kicsit árnyékolja a talajt.
Aztán megjelentek pár hete az első kis borsónyi, majd diónyi gumók, én pedig vállon veregettem magam, hogy mégsem mondtam le róluk. Azóta a bécsi kék fajta már megnőtt akkorára, hogy érdemes legyen leszedni. Én nem hajtok a hatalmas gumókra, az ökölnyi méret pont megfelelő a főzelékhez vagy frissen elropogtatva.
Hozzávalók, 2 személyre:
- 4-5 ökölnyi karalábé
- 1 evőkanál olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 dl tej
- só
- bors
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- petrezselyem
A hagymát felkockáztam, olajon megpirítottam. A karalábét meghámoztam, kockára vágtam, rádobtam a hagymára, majd annyi vízben, hogy épp ellepje, puhára főztem. A tejbe kevertem a sót, borsot, keményítőt és összeforraltam a zöldséggel, amíg be nem sűrűsödött egy kissé. Az apróra vágott petrezselymet tálaláskor kevertem hozzá.
Megjegyzések