Mini Eszterházy
Szóval az úgy volt, hogy az "amerikai nagynénim" meglátogatott. Már tudtam,hogy kb. mikorra fogok beférni a szoros táncrendbe, és mivel mostanában volt a születésnapja, gondoltam meglepem. Azt hiszem sikerült :) Nem vagyok teljesen elégedett a torta csíkozásával, de azért nem lett annyira rossz.
A tortának többfajta receptje van fenn az interneten, én a vajkrémes verzióra szavaztam, Praliné Zsuzsi receptjét használtam. Az eredeti mennyiségből nekem 2 ilyen kis tortám lett, illetve a maradék krémből és a piskóta vágási hulladékából még csináltam egy kis piskótás-krémes semmiséget is, ami akár pohárkrémnek is elmenne.
Lehetne persze kisebb mennyiségből is csinálni, de nekem így volt kényelmesebb, hogy egyben sütöttem ki a lapot és abból vágtam ki a minitorta emeleteit. A krémnél fontos, hogy hagyd kihűlni a pudingot, mert nagyon folyni fog a krém, ha nem így teszel :)
Tészta:
- 5 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- csipet fahéj
- 5 dkg liszt
Krém:
- 4 dl tej
- 1 csomag (37 gramm) vaníliás pudingpor
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
Díszítés:
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg fehércsoki
- 4 dkg étcsoki
A tésztával kezdjük, mert annak ki kell majd hűlnie. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a cukorral, majd beleforgatjuk a diót, a fahéjat és a lisztet. Én a masszát egyben sütöttem egy sütőpapírral bélelt gáztepsiben, 180 fokon, kb. 10 perc alatt. Figyeld közben, mert ha vékonyra sikerült kenni, akkor lehet, hogy kevesebb idő kell. A tésztát hagyjuk kihűlni, lehúzzuk róla a papírt, majd 8 cm-es köröket vágunk ki belőle. Egy kis tortához 4-5 lap kell majd.
A krémhez a pudingporból és a tejből krémet főzünk, hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd fellazítjuk a pudinggal, és megy bele a darált dió.
Összeállítjuk a tortát. Ehhez ha van tortakarikánk, akkor használjuk nyugodtan. Tésztalap-krém-tésztalap-krém, ezt ismételjük amíg elérjük a kívánt magasságot, a tetejére tészta kerüljön, egy kevés krémet pedig tegyünk félre a díszítéshez. A tetejére felolvasztjuk a kétféle csokit, a fehérrel behúzzuk a tetejét, majd a feketével csigavonalat rajzolunk rá. Én ezt egy zacskóval csináltam, aminek kivágtam egy picit a sarkát. Amíg nem dermed meg a csokoládé: megadjuk a mintát. Elvileg felváltva kellene ki-be meghúzni a csokit egy fogpiszkálóval, hát nekem ezt a váltakozás hiányzik :)
A torta szélét húzzuk be a maradék krémmel, majd panírozzuk a darált dióval.
Megjegyzések