Szilvás pite
Kezdhetjük a szeptembert jobban, mint egy amerikai stílusú pitével? Bevallom, nagyon szeretem ezeket a fajta pitéket, mert pont megfelelő bennük a tészta-gyümölcs arány, és még jól is néznek ki. Főleg, ha ügyesebbek vagytok a rácsozással, mint én :)
Ebből a mennyiségből két ilyen pite készülhet, de ha egy kicsit több a töltelék, akkor egy 26-os piteformához is elég. Nálam a szilva mennyisége adott volt, ha mellé dobtok még pár darabot, akkor elég lesz a nagyobbhoz is.
A tésztához
- 10 dkg hideg vaj
- 15 dkg liszt
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 1 kg szilva
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
A tésztát készítjük el először: ez úgy a legegyszerűbb, ha a vajat lereszeljük, összedolgozzuk a liszttel és a tojással gyorsan összegyúrjuk. Becsomagoljuk, a hűtőbe tesszük dermedni kb. 1 órára.
A szilvát kimagozzuk, negyedekre vágjuk és összekeverjük a cukorral és a keményítővel, ahogy levet ereszt a gyümölcs, párszor még átkeverjük.
A tésztát lisztezett deszkán pár miliméter vastagra nyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, beleöntjük a tölteléket, a leeső tésztából pedig elkészítjük a rácsozást.
180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz. Én tettem a forma alá egy nagyobb tepsit, hogy a kibugyogó levet ne a sütő aljáról kelljen letakarítani.
Szeletelni hidegen lehet a legszebben.
Megjegyzések