Hamis holdsütemény
Az őszi MondoCon sütiversenyére készítettük ezeket a sütiket, bár tény, hogy az eredetihez csak a formája hasonlít, de majd egyszer kipróbáljuk a hagyományos változatot is - mondjuk ha időben eszembe jut, hogy elhasználtam az utolsó adag mézemet pár hete... -, mert elég látványos a sütemény. A süteményhez kell egy ütő- vagy nyomóforma, előbbi fából készül, utóbbi műanyagból, nekem a képen látható van, Ebayen sikerült beszerezni és hat tárcsa van hozzá.
Az én változatomban a töltelékbe aszalt gyümölcsök és mandula került, a külső borítás pedig linzerből készült. Az eredeti verzió gondolom alaktartóbb lehet, mert nekem egy kicsit szétcsúsztak a nyomott minták, de majd legközelebb kiderül.
Hozzávalók, 16 süteményhez:
A töltelékhez:
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 dkg héj nélküli mandula
A linzerhez:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- csipet só
- 2 evőkanál rózsacukor - ez rózsával illatosított kristálycukor, sima cukorral helyettesíthető
A tetejére:
- 1 felvert tojás
A tésztához a vajat lereszeljük, elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot és a tojással kemény tésztává gyúrjuk. Egy órára hűtőbe tesszük.
A töltelékhez a hozzávalókat késes aprítóban összedolgozzuk, majd kis gombócokat készítünk belőle. A tésztát is 16 részre osztjuk, majd bevonjuk vele a tölteléket. Kicsit belisztezzük, majd a formával mintára nyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjük a tojással, majd 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
Megjegyzések