Mátyás király csirkemell
Egy ehhez hasonló ragu szokott lenni az egyetemi menzán, a lényege, hogy van egy vörösboros-hagymás-gombás-májas szósz, ebben van az előre lesütött hússzelet, ezt pedig megszórják sült hagymával. Nem kötelező a raguba az ilyen extra gomba, sima csiperkével is jó lesz, de azért minél ízesebb gombát teszel bele, annál jobb lesz.
Bevallom, hogy a sült hagymát én venni szoktam vagy az IKEA-ban, vagy az Aldiban, de elvileg csak annyi a trükk, hogy a lisztbe forgatott hagymát olajban ropogósra kell sütni. Mondom, elvileg, én venni szoktam.
És hogy miért Mátyás király a csirkemell? Gondolom mert álruhában van :)
- 4 fél csirkemell
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kacsazsír
- 1 szál póréhagyma - lehet egy nagy fej vöröshagyma is
- 50 dkg csirkemáj
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 2 dl vörösbor
- 3 dl alaplé
- 20 dkg rókagomba
- só
- sült hagyma a tálaláshoz
A csirkemellet két szeletbe vágjuk, lisztbe forgatjuk. Nem kell rá sok, épp csak azért kell a liszt, hogy a végén majd besűrítse a mártást. A zsírt megmelegítjük, a csirkét addig sütjük benne, amíg kap egy kis színt, majd kiszedjük. A visszamaradt zsírban megpároljuk a felkarikázott póréhagymát, a kisebb darabokra vágott csirkemájat, és a kockázott gyökérzöldségeket. Sózzuk, felöntjük a vörösborral és az alaplével, majd majdnem puhára pároljuk. Beledobjuk a raguba a felszeletelt gombát, pároljuk, visszatesszük a csirkemellet, majd az egészet addig főzzük, amíg a hús megpuhul és a szósz kicsit besűrűsödik.
A sült hagymát csak tálaláskor szórjuk rá, hogy ropogós maradjon!
Megjegyzések