Sütőtökös zsebbe-pite
Na de most komolyan, ti hogy neveznétek el a pocket-pie-t? A lényeg az, hogy a hagyományos pitéből készítünk egy-két falatnyi változatokat. Ezt a formázást EZEN az oldalon láttam, szerintem nagyon jól tud mutatni egy nagy fekete tálon a halloweeni asztalon, de aki nem tartja ezt az ünnepet, azoknak egy őszi kerti partira vagy zsúrra is jó.
Én a tésztába nem tettem külön cukrot, mert szerintem a töltelék elég édes, de aki édesszájú, nyugodtan tehet a tésztába is pár evőkanál porcukrot.
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- csipet só
- csipet szerecsendió
A töltelékhez:
- 1/4 sütőtök, megsütve, pürésítve
- 1-2 evőkanál barna cukor - ha jó édes a tök, akkor ennyi se
- 1 púpos evőkanál krémsajt
- szerecsendió
- fahéj
- szegfűszeg
A tetejére:
- 1 felvert tojás
Először a tésztát készítjük el: a liszttel összekeverjük a fűszereket és a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat, aztán pedig kemény tésztává gyúrjuk a tojással. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A töltelék összetevőit simára keverjük. Ha ti sem tesztek cukrot a tésztába, akkor ennek elég édesnek kell lennie. A tésztát pár miliméteresre nyújtjuk, kiszúrjuk tök alakú kiszúróval, a felén kivágjuk a szemeket és beszurkáljuk villával a száját. A teli tököket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, rákenünk egy teáskanálnyi tölteléket, rátesszük a lyukas tököt, villával összenyomkodjuk a szélét, lekenjük tojással.
A meleg sütőben aranybarnára sütjük.
Megjegyzések