Utóérlelés
A hirtelen jött hideg éjszakák még az én védett kis kertemben is kinyírta a paradicsomok nagy részét, így ma szépen leszedtem a maradék zöld paradicsomot. Persze el lehetne tenni savanyú paradicsomnak vagy chutneynak, de én általában inkább utóérlelni szoktam. Így járok el akkor is, amikor nyáron valami vihar (vagy macska...) letöri a növényt, amin megfelelően nagy paradicsomok vannak.
A fényes héjú, hibátlan paradicsomokat állítsd napos helyre, úgy, hogy ne érjenek össze, pl. a két ablak közötti rész tökéletes. A napon a paradicsom pár hét alatt megszínesedik. Nem lesz olyan jó íze, mintha a tövön ért volna be, de azért a spanyol - szintén utóérlelt - paradicsomot még így is veri. Ha nagyon sok van, akkor az érést gyorsíthatod azzal, hogy teszel közéjük pár érett gyümölcsöt is.
Megjegyzések