Sütőtökös kölökkuglóf
Őszi kuglóf recept következik, már kétszer is készült, gyorsan össze lehet kavarni, jó pár napig finom szaftos marad, uzsonnára-tízóraira szerintem nagyon jó, az esetleg megmaradt sült sütőtököt tök jól el lehet benne tüntetni.
Akinek nem elég gazdag így a tészta, az nyugodtan tehet bele 1/4 bögre csokilencsét/mazsolát/aszalt vörös áfonyát, az sem rontja el ;) Eredeti recept INNEN, én a másik sütéskor már kevesebb cukrot tettem bele, így is jó szerintem, ezt a receptet írom le.
Hozzávalók, 14 cm-es kuglóf formához:
- 7 evőkanál liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/4 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 nagy tojás
- 1/2 bögre sütőtök püré - sült sütőtök összetörve, a bögre 2,5 dl
- 1/4 bögre barna cukor
- 3 evőkanál olaj
- olaj és zsemlemorzsa a formához
Egy nagy tálban összekeverjük a sütőtökpürét, a tojást és az olajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, végül pedig a sütőporral és a szódabikarbónával a lisztet. Nem kell nagyon alaposan kikeverni, csak mintha muffint sütnénk.
A kuglóf formát alaposan kiolajozzunk, megszórjuk a zsemlemorzsával, majd eloszlatjuk benne a tésztát.
A meleg sütőben kb. 35 perc alatt sül készre, ezt tűpróbával ellenőrizzük. 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan borítsuk süteményes rácsra.
Megjegyzések