Sütőtökös marharagu


A halloweeni vacsoránk főétele volt idén ez a ragu, amit az Ínyenc magazin őszi-téli számában találtam. A legtöbb meló a hús összevágásával van, amúgy kb. önjáró a folyamat. De azért legközelebb a nagyobb vaslábost veszem elő, mert ebbe éppen-koccra belefért.
A hús finom puha, a szaft is jó, a sütőtöktől kicsit édeskés lesz, borongós nincs-kedvem-főzni vasárnapokra is nagyon jó családi ebédnek.
Az eredetihez képest egy kicsit kevesebb hagymát és kicsit több sütőtököt tettem bele, mert a kamra épp így volt feltöltve, de nem rontotta el.

Hozzávalók, 6-8 személyre:
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 1,5 kg marhalábszár
  • 1 rúd fahéj
  • 5 szem szegfűbors
  • 2 babérlevél
  • 5 dl száraz vörösbor
  • 4 dl zöldségleves
  • bors
  • 50 dkg sütőtök
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk, az aszalt szilvát feldaraboljuk, és elrendezzük egy tűzálló tálban (nekem vaslábasom van, de jénaiban is jó). A húst megtisztítjuk a nagyobb inaktól, falatnyi darabokra vágjuk, majd megy az is a tálba. Elrendezzük rajta a fűszereket, felöntjük a borral és a levessel, sózzuk, borsozzuk. Sütőbe toljuk, 200 fokon kb. két órán át pároljuk. Én többször megkevertem közben, hogy minden hús darab rendesen átpuhuljon. 
A tisztított sütőtököt szintén falatnyi kockára vágjuk, hozzákeverjük a raguhoz és további 35 percig sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések