Áfonyás, pisztáciás linzerkeksz
Az egyik pitéhez használt tészta receptje annyira jónak bizonyult, hogy kekszformában is kipróbáltam, egy kis pisztáciával és vörösáfonyával. Az eredmény: abszolút siker, kekszes dobozba való darab :)
A recept eredetileg a Kifőztük magazin januári számában jelent meg.
A
vajat feldaraboljuk, elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral, hozzáadunk
egy csipet sót és a tojás sárgáját. A tojás nagyságától függ, de
megfelelő mennyiségű gyúrás után össze kell állnia, ha nagyon morzsás
maradna, akkor 1-2 teáskanál hideg vizet gyúrunk hozzá. A kész tésztába
belegyúrjuk az áfonyát és a pisztáciát. A tésztát ketté osztjuk, kb. 50
forintos átmérőjű hurkává nyújtjuk. A hurkákat fóliába csavarva a
hűtőben pihentetjük 1-2 órát.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A hurkákat kb. fél
centiméter átmérőjű szeletekre vágjuk, a szeleteket elrendezzük a
sütőpapírral bélelt tepsin. A meleg sütőben 10-12 percet sütjük, amíg a
sütemény alja kap egy kis színt, rácson hagyjuk hűlni.
Megjegyzések
Nálunk úgyis állandóan kiürül a kekszes doboz (csenőmanók, persze :), ezt még a héten megsütöm.