Furazöldség kalauz: csicsóka
Arra gondoltam tavaly év végén, hogy adnék egy kis keretet a Kifőztük magazinba írt cikkeimnek, így az idei év témája a furazöldségek lesznek, amik elsőre egzotikusnak tűnhetnek, de a mi klímánkon is viszonylag könnyen lehet őket termeszteni, sőt, valószínűleg többségüket régen termesztették is, csak valamiért kikoptak a köztudatból. A sorozat első részében a "cukorbeteg krumplival" vagyis a csicsókával foglalkoztunk.
A csicsóka a napraforgó rokona, azon kívül, hogy télen a
család konyháját gazdagítja, a virágágyásban is dekoratív növény. A
csicsóka nem válogat a talajban, sem trágyázást, sem öntözést nem
igényel. Ősszel, a fagyok előtt, vagy tavasszal, amint kiengedett a
talaj elültetjük a gumókat kb. 10 cm mélyre. Sok gondozást nem igényel,
sőt, tulajdonképpen szinte semmit sem kell foglalkoznunk vele. Mivel
közel három méter magasra is megnő, ezzel számoljunk a helyválasztásnál,
magas termete miatt a kerítés mellé ültetve van a legjobb helyen, és
mivel elég agresszív térhódító, célszerű a kiskerti vetésforgón kívüli
területre ültetni.
A gumókat a zöld részek elhalása után kezdhetjük szedni. Ne aggódjunk,
ha a növény nem virágzik, gumókat ilyenkor is találunk alatta. A
burgonyával ellentétben a csicsóka nem érzékeny a fagyra, így nyugodtan
maradhat a talajban, egyszerre mindig csak annyit szedjünk fel, amennyit
felhasználunk, mert a földből kivéve a minősége gyorsan romlik. Ha
agyagos talajunk van, amit télen nehéz feltörni, akkor homokba vermeljük
el a kiszedett gumókat: egy nagy fa láda aljára tegyünk egy 3-5 cm-es
réteg homokot, rá egy réteg gumót, arra újra homok, újra gumó és így
tovább, a kupac tetejére pedig homok kerüljön.
Nagyon szapora növény, és mivel elég igénytelen, könnyen átveheti
az uralmat a kertben, ezért fontos, hogy tavasszal csak annyi gumót
hagyjunk a talajban, amennyit szaporítani szeretnénk!
A
csicsóka számos jó tulajdonsága közül ki kell emelnünk, hogy a
burgonyához képest öt-hatszoros a rosttartalma, az íze bár hasonlít a
burgonyához, sokkal édesebb, és kedvező tulajdonsága, hogy cukorbetegek
is fogyaszthatják.
A magas rosttartalom miatt viszont figyelni kell arra, hogy fokozatosan vezessük be az étrendbe, mert az arra érzékenyeknél puffadást, szélgörcsöt okozhat. Ezt a tulajdonságát enyhíthetjük, ha a belőle készült ételekhez borsikafüvet is használunk.
Megjegyzések