Kéksajtos, spenótos minipite
Úderégírtam-receptes korszak van, lassanként azért behozom a lemaradást :) Ez a recept például a Kifőztük magazin decemberi számában jelent meg. Bevallom, hogy ennél a receptnél már a szilveszteri "bulik" voltak a fejemben, mert biztosan jól fog esni egy ilyen kis pár falatos finomság. Az újzélandi spenótomat kopaszítottam le hozzá - azóta újra kihajtott az enyhe időnek köszönhetően -, de rendes spenótból is tökéletes, teszteltem :)
A tésztához a vajat és a kéksajtot elmorzsoljuk a
liszttel és a sóval, majd kanalanként adagolva a vizet kemény tésztává
gyúrjuk. Fóliába csomagolva a hűtben pihentetjük kb. egy órát.
A
töltelékhez a spenótot megpároljuk, hagyjuk lehűlni, kinyomkodjuk
belőle a vizet. A vajat felolvasztjuk, belekeverjük a lisztet,
folyamatosan kevergetve sózzuk, borsozzuk, felengedjük a tejjel, majd
amikor csomómentes, belemorzsoljuk a sajtot és addig kevergetjük, amíg
egy kissé besűrűsödik. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a kinyomkodott
spenótot. Hagyjuk egy kissé lehűlni.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, majd akkora
köröket vágunk belőle, hogy a muffin tepsi mélyedéseit kényelmesen ki
tudjuk vele bélelni. A tojásokat felverjük, kikenjük vele a
tésztakosarakat, majd a maradék tojást a kihűlt töltelékbe keverjük. A
tölteléket elosztjuk a tésztakosarakban.
175 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Ha
nagyon dagadna sülés közben a töltelék, ne ijedjünk meg, hűlés közben
vissza fog esni.
Megjegyzések