Sütőtökös, mazsolás kalács

 
Lassan lejár a sütőtök szezonja - szipp szipp :( -, de azért egy "kalács" így a végére még belefér? Azért mondom idézőjelesen a kalácsot, mert igazából annak nem elég édes, de kenyérnek meg túl édes, szóval inkább csak egy édeskés kenyérféle. Vajjal és mézzel például nagyon finom.
 
A recept eredetileg a Kifőztük magazin januári számában jelent meg.
 
Hozzávalók, 23 cm-es formához:
  • 60 ml meleg víz
  • 80 ml meleg tej 
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 1 tojás
  • 20 dkg sült sütőtök
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg barna cukor
  • 20-25 dkg liszt
  • 10 dkg zabliszt*
  • 10 dkg rétes liszt 
  • 10 dkg aranymazsola
* A zablisztet lehet készen is venni, de zabpehelyből őrölt liszttel is helyettesíthető. Ha nem jutunk hozzá, akkor valamennyivel kevesebb sima liszttel is helyettesíthetjük.
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Jól átgyúrjuk, formába tesszük, és újra kelesztjük, kb. egy órát. A sütőt előmelegítjük, 175 fokon kb. 40 perc alatt sül át, ha szükséges, akkor alufóliával takarjuk le a kenyeret félidőben, hogy ne égjen meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések