Sütőtökös, mazsolás kalács
Lassan lejár a sütőtök szezonja - szipp szipp :( -, de azért egy "kalács" így a végére még belefér? Azért mondom idézőjelesen a kalácsot, mert igazából annak nem elég édes, de kenyérnek meg túl édes, szóval inkább csak egy édeskés kenyérféle. Vajjal és mézzel például nagyon finom.
A recept eredetileg a Kifőztük magazin januári számában jelent meg.
- 60 ml meleg víz
- 80 ml meleg tej
- 1 teáskanál instant élesztő
- 1 tojás
- 20 dkg sült sütőtök
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg barna cukor
- 20-25 dkg liszt
- 10 dkg zabliszt*
- 10 dkg rétes liszt
- 10 dkg aranymazsola
* A zablisztet lehet készen is venni, de zabpehelyből
őrölt liszttel is helyettesíthető. Ha nem jutunk hozzá, akkor
valamennyivel kevesebb sima liszttel is helyettesíthetjük.
A
hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk, meleg helyen duplájára
kelesztjük. Jól átgyúrjuk, formába tesszük, és újra kelesztjük, kb. egy
órát. A sütőt előmelegítjük, 175 fokon kb. 40 perc alatt sül át, ha
szükséges, akkor alufóliával takarjuk le a kenyeret félidőben, hogy ne
égjen meg.
Megjegyzések