Erdei gyümölcsös norvég tekercs
Kerget egy ideje a Pinteresten egy málnás cheescake csiga receptje, de végül mégis a saját verzió mellett döntöttem. A tészta Lilla norvég vaníliás tekercse, a töltelék "saját fejlesztés", bár van még mit dolgozni rajta, ugyanis kissé folyékony lett. A receptben már a korrigált mennyiség van, így jó lesz.
Én hidegen kelesztettem a tésztát*, ezért az élesztőt visszavettem a felére, ha te melegen keleszted, akkor nyugodtan mehet bele egy egész csomag.
A tésztához:
- 30 dkg liszt - plusz 1-2 kanál még kellhet a dagasztásnál, a liszttől függ
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 1/2 csomag szárított élesztő (hideg kelesztéshez)
A töltelékhez:
- 12,5 dkg mascarpone
- 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás sárgája
*A hideg kelesztés annyiban különbözik a hagyományostól - legalábbis nálam -, hogy a tésztát egy nagyon rövid első kelesztés után formázom, majd hideg helyen, például a hűtőben kelesztem nagyon sokáig. Tipikusan este bedagasztom a tésztát és reggel sütöm meg.
A tésztához a vajat megolvasztjuk, amikor kicsit kihűlt, akkor összekeverjük a tejjel, cukorral, tojással és élesztővel, majd apránként beledolgozzuk a lisztet. Amikor rugalmas tésztát kapunk, kb. fél órát pihentetjük.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tölteléket összedolgozzuk
A tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük. Szeletekre vágjuk, elrendezzük a tepsiben, nem túl szorosan, majd lefóliázva a hűtőbe tesszük.
Reggel a hideg sütőbe tesszük, 210 fokon kb. 20-30 percig sütjük. Kicsit trükkös a tészta, szóval, amikor már szép aranybarna, akkor le kell fedni alufóliával és még 5-10 percig sütni.
Megjegyzések