Erdei gyümölcsös norvég tekercs


Kerget egy ideje a Pinteresten egy málnás cheescake csiga receptje, de végül mégis a saját verzió mellett döntöttem. A tészta Lilla norvég vaníliás tekercse, a töltelék "saját fejlesztés", bár van még mit dolgozni rajta, ugyanis kissé folyékony lett. A receptben már a korrigált mennyiség van, így jó lesz. 

Én hidegen kelesztettem a tésztát*, ezért az élesztőt visszavettem a felére, ha te melegen keleszted, akkor nyugodtan mehet bele egy egész csomag.

Hozzávalók, 24x22 cm-es tepsihez:
A tésztához:
  • 30 dkg liszt - plusz 1-2 kanál még kellhet a dagasztásnál, a liszttől függ
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • 1/2 csomag szárított élesztő (hideg kelesztéshez)
A töltelékhez:
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 tojás sárgája

*A hideg kelesztés annyiban különbözik a hagyományostól - legalábbis nálam -, hogy a tésztát egy nagyon rövid első kelesztés után formázom, majd hideg helyen, például a hűtőben kelesztem nagyon sokáig. Tipikusan este bedagasztom a tésztát és reggel sütöm meg.

A tésztához a vajat megolvasztjuk, amikor kicsit kihűlt, akkor összekeverjük a tejjel, cukorral, tojással és élesztővel, majd apránként beledolgozzuk a lisztet. Amikor rugalmas tésztát kapunk, kb. fél órát pihentetjük.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tölteléket összedolgozzuk
A tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük. Szeletekre vágjuk, elrendezzük a tepsiben, nem túl szorosan, majd lefóliázva a hűtőbe tesszük.
Reggel a hideg sütőbe tesszük, 210 fokon kb. 20-30 percig sütjük. Kicsit trükkös a tészta, szóval, amikor már szép aranybarna, akkor le kell fedni alufóliával és még 5-10 percig sütni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések