Eperörvényes sajttorta
Ismerős a torta valahonnan? Igen, ebből már szerepelt az ananászos és a karamellás változat tavaly a blogon, azok voltak az "iker" szülinapi tortáink. Idén G. visszatapsolta a tavalyi tortát, csak éppen epres örvényekkel, a krém maradt a chilii-féle csoda, pisztáciát a tésztába már én képzeltem hozzá.
Még mindig ez a legjobb sajttorta recept, amivel eddig dolgoztam, egy gond van csak vele: az az 5 óra pihentetés a hűtőben :)
Hozzávalók, 18 cm-es tortaformához:
A linzerhez:
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg liszt
- 5 dkg pisztácia
- 1 kis tojás
A krémhez:
- 375 gramm túró
- 150 gramm mascarpone
- 50 gramm porcukor
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 1 vanília kikapart belseje
- 2 kis tojás
- 40 gramm liszt
- 10 dkg eper
- 5 dkg cukor
- 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő - pudingporral helyettesíthető
Először a tölteléket készítsük el: az epret turmixoljuk le a cukorral, forraljuk fel, keverjük bele a keményítőt, majd forraljuk be, hogy kicsit pudingszerű legyen. Hagyjuk hűlni, többször keverjük át.
Másodszor a linzert készítsük el: a pisztáciát daráljuk finomra, keverjük el a liszttel. A vajat
morzsoljuk el a lisztes keverékkel, majd dolgozzuk az egészet össze a tojással. A
tésztát nyújtsuk ki, béleljük ki vele a tortaformát, majd tegyük fél
órára hűtőbe.
8 duci szelet, vagy 16 vékonyabb lesz belőle, attól függ, hogy mennyire nagyétkűek a vendégeink.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát súlyozzuk le - sütőpapírral
takarjuk le, és szórjunk bele rizst/babot/sütőgyöngyöt -, süssük elő 10
percig, távolítsuk el a nehezéket és hagyjuk egy picit hűlni.
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 160 fokra.
A krémhez a túrót és a mascarponét keverjük simára - akár robotgéppel -,
dolgozzuk bele a vaníliát, a vanília kivonatot, majd a tojásokat
egyesével, a cukrot és a lisztet. Az elősütött tésztára borítsuk rá a
krém felét, pöttyözzük bele az eperkrém felét, rá a krém másik
fele, majd
a maradék eperkrém. Ha nem túl pudingszerűen sűrű, akkor húzhatunk bele
hullámokat, ha picit sűrűbb, akkor csak villával próbáljuk picit
széthúzni a pöttyöket, hogy szabálytalanabbak legyenek.
A tortát 160 fokos sütőben kb. 50-60 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni, majd még 5 órát hűtőben tartjuk.
Megjegyzések