Epres-kókuszos torta
Bizony, én most itt ünnepeltetem magam :) Boldog születésnapot Nekem, sütöttem nektek tortát cserébe. Eperzselé, mascarponés-vaníliás krém, kókuszos habcsók, kókuszos piskótával rétegezve. Baromi finom, még jobb, mint ahogy elképzeltem.
A piskóta:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kókuszreszelék
A fehér krém:
- 35 dkg mascarpone
- 2 evőkanál porcukor
- 2 dl tejszín
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Az eperzselé:
- 35 dkg (fagyasztott) eper
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál keményítő
A tetejére:
- 1 darab kókuszos habcsók - én csaltam és készen vettem, kb. ökölnyi nagyságú
A piskótával kezdjük: az én robotgépem elég bika, hogy egyben felverje a tojást, ha te nem bízol a sajátodban, akkor válaszd szét a tojást, a fehérjét külön verd fel, a tojás sárgáját pedig a cukorral verd fel, ezután jön bele a liszt és a kókusz, majd a felvert tojásfehérje. Kivajazott, kimorzsázott tortaformában, 180 fokon nekem kb. 15 perc kellett neki, de tűpróbáig süsd. Hagyd hűlni, majd vágd három részre.
Az eperzseléhez az epret összekevertem a cukorral, turmixoltam, hozzáadtam a keményítőt és addig főztem kavargatva amíg be nem sűrűsödött. Hagytam teljesen kihűlni.
A fehér krémhez a tejszínt félig felvertem, majd beleforgattam a mascarponét, cukrot és vaníliakivonatot és alaposan kidolgoztattam.
A kókuszos habcsókot nagyon darabokra törtem.
A torta összeállításához a piskótalapra kentem a fehér krém egyharmadát, majd az eperzselé felét, rá a következő piskótalapot, arra a krém egyharmadát, a maradék eperzselét, majd az utolsó piskótalapot, a maradék krémmel behúztam, a tetejét pedig megszórtam a habcsókkal.
Jót tesz neki, ha a hűtőben áll egy éjszakát.
Megjegyzések