Challah, az univerzális kalács
Amivel lehet irányítani az univerzumot :) Na jó, arra talán nem alkalmas, viszont nagyon nagyon nagyon finom, foszlós, puha, jó sonkához és tojáshoz, de vajas-mézes kalácsnak is, kakaóval. Se nem édes, se nem sós, mégis valahogy tökéletes.
A receptet Chilli és csoki blogján néztem ki magamnak, picit több lisztet kellett használnom, de ez az előtésztás módszer nagyon tetszik.
Az előtésztához:
- 200 ml víz
- 225 gramm liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál szárított élesztő
A másnapi munkához:
- 2 tojás
- 225 gramm liszt + nekem még kellett 2-3 evőkanál
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 50 gramm olaj - eredetileg olvasztott vaj, de az olaj is jó
A tetejére:
- 1 vízzel elkevert tojássárgája
- 2-3 evőkanál mák
Az előtészta hozzávalóit este a kenyérsütő gép dagasztó programján összedolgoztatom, kelesztem, majd kikapcsolom a gépet és a lezárt gépben hagyom reggelig. Reggel újra beindítom a dagasztó programot, beledolgoztatom a többi hozzávalót. Rugalmas, de nem ragadós tésztát kell kapni, ehhez mérten adagolom a lisztet. A dagasztó program után lisztezett deszkán jól átgyúrom, négybe veszem, megfonom - VIDEÓ - , majd a sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába teszem, lekenem a tojással, megszórom a mákkal és meleg helyen hagyom még kb. fél órát kelni.
A sütőt előmelegítem 190 fokra, a kalácsnak kb. 45 perc kell, hogy tökéletesen átsüljön. Ha nagyon pirulna a teteje, érdemes fóliával takarni. Rácson hagytam hűlni, majd szeleteltem. Jól fagyasztható, a kissé száraz, 3-4 napos kalácsból pedig világbajnok bundás kenyér készíthető :)
Megjegyzések