Challah, az univerzális kalács





Amivel lehet irányítani az univerzumot :) Na jó, arra talán nem alkalmas, viszont nagyon nagyon nagyon finom, foszlós, puha, jó sonkához és tojáshoz, de vajas-mézes kalácsnak is, kakaóval. Se nem édes, se nem sós, mégis valahogy tökéletes. 

A receptet Chilli és csoki blogján néztem ki magamnak, picit több lisztet kellett használnom, de ez az előtésztás módszer nagyon tetszik. 

Hozzávalók:
Az előtésztához:

  • 200 ml víz
  • 225 gramm liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő

A másnapi munkához:

  • 2 tojás
  • 225 gramm liszt + nekem még kellett 2-3 evőkanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 50 gramm olaj - eredetileg olvasztott vaj, de az olaj is jó

A tetejére:

  • 1 vízzel elkevert tojássárgája
  • 2-3 evőkanál mák

Az előtészta hozzávalóit este a kenyérsütő gép dagasztó programján összedolgoztatom, kelesztem, majd kikapcsolom a gépet és a lezárt gépben hagyom reggelig. Reggel újra beindítom a dagasztó programot, beledolgoztatom a többi hozzávalót. Rugalmas, de nem ragadós tésztát kell kapni, ehhez mérten adagolom a lisztet.  A dagasztó program után lisztezett deszkán jól átgyúrom, négybe veszem, megfonom - VIDEÓ - , majd a sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába  teszem, lekenem a tojással, megszórom a mákkal és meleg helyen hagyom még kb. fél órát kelni. 
A sütőt előmelegítem 190 fokra, a kalácsnak kb. 45 perc kell, hogy tökéletesen átsüljön. Ha nagyon pirulna a teteje, érdemes fóliával takarni. Rácson hagytam hűlni, majd szeleteltem. Jól fagyasztható, a kissé száraz, 3-4 napos kalácsból pedig világbajnok bundás kenyér készíthető :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések