Enchilada
Hajtós hetem van, de valamit mégiscsak enni KELL. Ilyenkor annyira jól jönnek Sarah napi receptjei az Everyday Foodon. Az enchilada mondhatni a hortobágyi húsos palacsinta mexikói testvérkéje, remekül lehet benne maradék sült csirkét felhasználni, és ha bontott csomag tortilla is akad otthon, meg egy maradék darabka sajt, esetleg a vasárnapi húslevesből valamennyi... nos, akkor nyerők vagyunk. A koriander nem kötelező rá, petrezselyemmel is helyettesíthető, de akár ki is maradhat teljesen.
Cuccok előkészítve? Egy óra múlva már mosogatunk ;)
- 2 evőkanál olaj
- 1 evőkanál paprikakrém - ami tetszik, ha van benne só, akkor több só már nem kell
- só - ha van a paprikakrémben, akkor kimarad
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál őrölt római kömény
- 2 evőkanál liszt
- kb. 5-6 dl leves - maradék húsleves, vagy bio leveskockából (ízfokozómentes!) vagy szárított zöldségkeveréket áztass be forró vízbe, majd szűrd le
- 4 tortilla - 20 cm-es, ha kisebbek, akkor több kell
- 3 egész sült csirkecombról lefejtett hús - lehet más maradék hús is
- 5 dkg reszelt sajt
- friss koriander
Először elkészítjük a szószt: a fokhagymát apróra vágjuk. Az olajat egy magas falú lábosban melegítjük, megpirítjuk benne a fokhagymát, hozzáadjuk a paprikakrémet és a köményt, majd a lisztet és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a levest. Forraljuk, amíg kicsit besűrűsödik.
A tortillákat megmelegítjük a sütőben vagy a mikróban - olvasd el a csomagolást a pontos infókért, de általában kissé nedves konyharuhában kb. fél perc kell neki a mikróban.
A csirkét cincáljuk szét, keverjünk bele 2-3 evőkanálnyi szószt. A csirkét töltsük a tortillákba. A sütőtál aljába öntsünk egy kis szószt, rendezzük bele a tekercseket, öntsük rá a maradék szószt, szórjuk meg a sajttal, majd 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt süssük készre.
Melegen, korianderrel megszórva tálaljuk.
Megjegyzések