Furazöldség kalauz: Mángold
A mángold leveles zöldség, a cékla és a spenót rokona,
hatalmasra növő leveleit és megvastagodott levélnyelét fogyasztjuk. A
levelek zsenge korukban frissen is fogyaszthatók salátaként, idősebb
korukban a spenóthoz hasonlóan párolva készítjük el, a vastag
levélnyelek íze és elkészítése a spárgához hasonlít. A mángold íze
kevésbé vasas mint a spenóté, de mivel sötétzöld színű, sok vitamint és
ásványi anyagot tartalmaz.
A mángold magjait kertészeti áruházakban vagy az interneten
vásárolhatjuk meg. Érdemes a szivárvány változatot keresni, mert abban
általában piros, rózsaszín, narancssárga, citromsárga és fehér változat
is található.
A leveleket körülbelül júliusban kezdhetjük szedni, egyszerre
maximum a növény 1/3 részét, hogy jusson ereje regenerálódni. Ha jól
érzi magát a kertben és enyhe a tél, takarás nélkül is áttelel. Az
áttelelt mángold a második évben már a virágzásra törekszik, de ha a
virágszárat fiatal korában kitörjük, és a növényt sokat locsoljuk,
tovább élvezhetjük a friss leveleket.
Megjegyzések