Sütőben sült paradicsomos nudli
Hogy mik nem jönnek szembe velem a piszkozatok mappában, elképesztő :) Ezt a receptet a Kifőztük magazin februári (!) számába készítettem, az egyik utolsó tavaly elrakott kockázott paradicsomomat használtam el hozzá.
Az egyik legjobb vega comfort-food, amit csak el tudok képzelni :)
A nudlihoz:
- 1 kg krumpli
- 20-30 dkg liszt
- só
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 1 doboz hámozott (40 dkg) vagy 50 dkg friss paradicsom
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- 1 evőkanál olaj
- a tetejére:
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 kis csokor apróra tépkedett bazsalikom
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük.
Lecsöpögtetjük, áttörjük, kihűtjük. Beledolgozzuk a tojást és az olajat,
majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Ujjnyi vastag csíkokra sodorjuk, majd feldaraboljuk. Lobogó, sós vízben
megfőzzük, majd lecsöpögtetjük.
A szószhoz a vöröshagymát felaprítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a paradicsommal,
és főzni kezdjük. (Ha friss paradicsomból készítjük, akkor felhasználás
előtt meghámozzuk, majd kockára vágjuk.) Amikor a szósz besűrűsödött,
lehúzzuk a tűzről, simára turmixoljuk, és a nudlit belekeverjük.
Az egészet tűzálló tálba öntjük, a sajttal megszórjuk, és 180 fokon a
sajt barnulásáig sütjük. Ha hideg sütővel indítunk, akkor ez kb. 30
perc. Tálaláskor apróra tépkedett bazsalikommal megszórjuk.
Megjegyzések