Répatortás palacsinta (vegán)
Őszintén szólva elképzelni sem tudtam, hogy tej és tojás nélkül ilyen baromi jó (amerikai) palacsintát lehet sütni. Sőt, ha a "vaktesztelők" nem is jöttek rá a trükkre. A pancakesütésben viszont még mindig nem vagyok annyira ügyes, mint a hagyományos palacsintasütésben, úgyhogy lehet ám ennél szebbeket is sütni :)
A recept Isa Chandra Moskowitz Isa does it című könyvéből van, ez a legújabb szakácsköny-szerzeményem, tele mindenféle vegán recepttel, a legtöbben ráadásul még tofu sincs, szóval simán megehetem én is :) Azért aggódni nem kell, nem áll át a blog teljesen állatmentesre, de az együnk-több-zöldséget vonalon haladva nagyon hasznos ez a könyv.
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1 bögre (2,5 dl) magtej - nekem most mandulás rizstej
- 1 teáskanál almaecet
- 1/4 bögre víz
- 1/4 bögre juharszirup
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 és 1/4 bögre liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg mehet helyette, ahogy nektek ízlik)
- 1 bögre finomra reszelt répa
- olaj a sütéshez
A lenmagot jó alaposan összekeverjük a magtejjel, majd hozzáadjuk az almaecetet, vizet, juharszirupot, olajat és vanília kivonatot. A száraz összetevőket elkeverjük, a folyékony keverékhez adjuk, majd addig keverjük, hogy összeálljon. Beleforgatjuk a répát, kb. 10 percig állni hagyjuk.
Enyhén kiolajozott serpenyőben közepes-alacsony hőfokon sütjük, akkor kell fordítani, amikor már buborékos a tészta teteje. Ha túl gyorsan sülne, vedd lejjebb a hőfokot!
Tálalásig melegen tartjuk. Dióval, mogyoróval, juharsziruppal tálaljuk.
Megjegyzések