Luca macskája, Lussekatter
A Luca macskája - nálunk csak "lucacica" - egy skandináv karácsonyi sütemény, sáfránnyal és túróval készült kelt tészta, jellegzetes cicafarok alakba tekerve, mazsolával díszítve.
Idén próbálkoztam másodszor ezzel a süteménnyel, de még most sem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Nyilván most az volt a gond, hogy túl lágy lett a tészta, én nem tudom, hogy ti hogy tapasztaljátok a lisztekkel mostanában, de én most az előírtnál egy egész bögrével több lisztet tettem bele és még így is elfért volna benne még...
Még mielőtt leszeditek a fejem, hogy megint rizstejes-kókuszzsíros vonalon mozgok, megnyugtatok mindenkit, hogy tejjel és vajjal is teljesen tök jó, nem muszáj ilyen csacskaságokért rohanni a legközelebbi bioboltba.
Hozzávalók, 12-16 "cicához":
- 3/4 bögre rizstej
- 1/2 teáskanál sáfrány
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál szárított élesztő
- csipet só
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 5 dkg kókuszzsír, olvasztva
- 6 dkg túró
- 4-5 bögre liszt - az eredeti recept 3,5-4 bögrével dolgozott, de nekem elbírt 4,5-et is, a liszttől függ, amint a képen látszik, még ez is kicsit kevés volt...
- 2 tojás
A tetejére:
- 1 felvert tojás
- mazsola
A rizstejet felmelegítjük, belekeverjük a sáfrányt, hagyjuk kihűlni. Én kenyérsütő gépben dagasztom és kelesztem a tésztát, ehhez alulra öntöm a tejet, bele az élesztőt, cukrot, kardamomot, túrót, olvaszott kókuszzsírt, tojásokat, majd a liszt felét. Elkezdem dagasztatni, majd apránként hozzáadom a többi lisztet, amíg egy rugalmas, de nem ragadós tésztát nem kapok. Ha hűtőben keleszted, akkor most ki lehet venni, formázni, és a hűtőbe tenni.
Ha azonnal készíted el, akkor hagyd kelni, gyúrd át, vágd 16 részre. A gombócokból kígyókat nyújtunk, két irányból feltekerjük, a közepébe mazsolát nyomunk, lekenjük őket felvert tojással. Hagyjuk duplájára kelni.
200 fokos sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha hűtőből vesszük ki, akkor a hideg sütőbe tedd, és figyeld, lehet, hogy egy kicsit több idő kell neki.
Megjegyzések