Chai latte keksz
A kekszes dobozt se hagyjuk üresen idén, az első keksz egy jó fűszeres keksz. Tea ugyan nincs benne, de a fűszerezése szerintem teljesen visszaadja a chai latte életérzést.
A recept eredetileg a Kifőztük magazin januári számában jelent meg, a remek fűszereket a Fűszerésznél szerezhetitek be.
Hozzávalók 32 db-hoz
- 10 dkg vaj
- 25 dkg barna cukor
- 2 tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 35 dkg liszt
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors
- 1/4 teáskanál frissen őrölt rózsabors
a forgatáshoz:
- 5 dkg cukor
A vajat felolvasztjuk,
belekeverjük a cukrot. Amikor kicsit kihűlt, egyesével beledolgozzuk a
tojásokat, a sót. A fűszereket összekeverjük, kb. 1/4 részét a forgatáshoz
félretett cukorhoz adjuk, a többit a lisztbe vegyítjük. A sütőport szintén a
lisztbe keverjük, majd az egészet a tojásos masszához dolgozzuk. A tésztát pár
órára vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed.
Diónyi gombócokat formázunk
belőle, megforgatjuk a fűszeres cukorban, sütőlapra sorakoztatjuk és egy
kicsit lelapítjuk mindet. Hagyunk köztük helyet, mert sütés közben nőni fognak.
180 fokos sütőben 10-12
perc alatt készre sütjük, 1-2 percet a sütőlapon hagyjuk, majd rácsra téve
kihűtjük.
Megjegyzések