Datolyaszilvás sajttorta
A datolyaszilva egy jó példa arra, hogy miért is érdemes néha-néha párszáz forintos kockázatokat vállalni a zöldséges-gyümölcsös pultnál, mert ugye a legrosszabb ami történhet, hogy nem ízlik és többé nem veszünk ilyet. Nagyon szeretem ezt a gyümölcsöt, és múltkor sikerült nagyon érett darabokat választani, ami egyenesen kiáltott, hogy sajttorta legyen belőle. Nem bántam meg.
A recept a Kifőztük magazin januári számában jelent meg.
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához
a tésztához:
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg liszt
- 1 kis tojás
- 5 dkg dió
a krémhez:
- 25 dkg túró
- 30 dkg mascarpone
- 5 dkg barna cukor
- 2 kis tojás
- 1 teáskanál narancskivonat
- 2 evőkanál liszt
a gyümölcsréteghez:
- 2 nagyon érett datolyaszilva
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
a tetejére:
- 1 datolyaszilva
A gyümölcsréteghez a datolyaszilvát meghámozzuk, a
cukorral és a keményítővel pürésítjük, majd kis lángon besűrítjük, és hűlni
hagyjuk.
A tésztához a diót ledaráljuk, összekeverjük a
liszttel, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojással kemény tésztává gyúrjuk.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, kibéleljük vele a tortaformát, ezután hűtőben
pihentetjük 1/2-1 órát, amíg a vaj vissza nem dermed. 180 fokos sütőben
vaksütéssel 10 percig elősütjük, hűlni hagyjuk. A sütő hőfokát ezután 160 fokra
mérsékeljük.
A krémhez a hozzávalókat simára keverjük, a kihűlt
tésztakéregbe kanalazzuk. A gyümölcsréteget rápöttyözzük, villával örvényeket
húzunk bele. A sütőben további 45-50 percig sütjük; akkor jó, amikor a teteje
már mattul, de a közepe még remeg.
A tortát hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalásig
hűtőben tartjuk. Nagyon vékonyra vágott datolyaszilva-szeletekkel díszítve
kínáljuk.
Megjegyzések