Epres spiráltorta


Apró csúszással, de bemutatom Balázs idei születésnapi tortáját. Nem nagy durranás megcsinálni, úgyhogy kezdők is nyugodtan nekifoghatnak, viszont nagyon látványos kis jószág, ugye? Nem kellenek hozzá speciális eszközök sem, és nagyjából végtelenségig lehet variálni a dolgot az éppen elérhető gyümölcsökhöz vagy a kedvencekhez igazítva.

A formázás nagyon egyszerű: a piskótalapot csíkokra vágjuk, megkenjünk a krémmel, majd a szalagokból készítünk egy nagy spirált, bevonjuk a krémmel és már lehet is tálalni. Ha hagyjátok egy éjszakát állni, akkor stabilabb lesz a sütemény, és jól szállítható. A tetején szerintem még összetört habcsók is jól mutatna.

Hozzávalók, kb. 18 cm átmérőjű tortához - ha több szeletbe vágod a piskótát, akkor nagyobb lesz:
A piskóta:
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
 A krémhez:
  • 30 dkg mascarpone
  • 1-2 dl tejszín - attól függően, hogy mennyire akarod fellazítani
  • 1,5 dl eperlekvár
 A tetejére: 
  • pár szem eper


A piskótához a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a fehérjét keményre verjük, óvatosan belekeverjük a felvert fehérje felét a sárgájába, majd a lisztet és a maradék fehérjével fellazítjuk. 170 fokos sütőben, sütőlemezen, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük, hagyjuk kihűlni. Én négy egyenlő csíkra vágtam, de ha hatra vágod, akkor szélesebb, de alacsonyabb tortát fogsz kapni.
A csíkokat megkenjük a lekvár felével, a maradék lekvárból, mascarponéból, felvert tejszínből krémet keverünk, aminek kb. 1/4 részét félre tesszük, a többivel megkenjük a csíkokat, majd feltekerjük, végül bevonjuk a krémmel.
A tetejére tálalás előtt epret szórunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések