(Fa)Eperszörp


Félig-meddig van egy eperfánk. Azért félig-meddig, mert tulajdonképpen az utcán van, tehát nem a miénk, hanem az önkormányzaté, de mivel a leveleit meg a lehullott gyümölcsöt nekem kell takarítanom, ezért valahogy mégiscsak az enyém is. Kiskorom óta nagyon szeretem az epret, szörpként először egy arab delikáteszben láttam, tavaly csináltam először belőle én is szörpöt (tavalyelőtt még túl kicsi volt a fa, előtte meg máshol laktam...), és bizony jó lett.

A recept a Kifőztük magazinban jelent meg.


 Hozzávalók kb. 1,5-2 l szörphöz
  • 2 kg fán termő eper
  • 50 dkg cukor
  • 1 teáskanál citromsav

Az epret alaposan megmossuk, hozzáadunk 10 dkg cukrot, majd letakarva egy éjszakán át hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és megpróbálunk minél több levet kipréselni a gyümölcsből. (A kész szörp mennyisége a gyümölcs víztartalmától, illetve a préselés erősségétől függ.) Beleszórjuk a maradék cukrot, és közepes lángon főzzük, amíg fel nem forr. Pár perc lobogva forralás után levesszük a tűzről, belekeverjük a citromsavat. Tiszta üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Limonádéhoz, szörpnek, fagylalthoz, pohárkrémekhez remekül használható.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések