Mézes, túrós pite
Receptpótlós posztok jönnek most majd időnként, ahogy aktuálissá várnak. Ez a mézes, túrós pite, ez valami csoda. Komolyan. Ha hadilábon álltok a túróval, mint khmmm egyesek, akkor érdemes ezzel egy próbát tenni, mert nekem igazi szeretemsüti lett. Személyes vélemény, de ha az Aldiban jártok, szerintem ezekhez a sütikhez a legjobb a zsírszegény túrójuk, valami isteni milyen krémes magában is.
Eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg.
Hozzávalók, 26 cm-es formához:
A tészta- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál cukor
- egy csipet só
- 3-4 evőkanál hideg víz
- 40 dkg túró
- 6 evőkanál méz
- 3 közepes tojás
- 1 citrom leve és reszelt héja - kezeletlen héjú citromot válasszunk!
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a cukorral
és a sóval, majd apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy kemény tésztát
kapjunk. Fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük legalább egy órát.
A töltelékhez a túrót áttörjük, krémesre keverjük a mézzel, tojással, a citrom levével és a héjával.
A
tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, kibéleljük vele a
piteformát, majd lesúlyozva sütjük 180 fokon 15 percig, a súly nélkül
pedig további 5 percig. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 150 fokra,
beleöntjük a krémet a tésztaburokba, és kb. 30 percig sütjük. Akkor jó,
ha a közepén már nem folyik, a széle pedig kap egy kis színt.
Hidegen, citromszeletekkel tálaljuk.
Megjegyzések