Juharszirupos, pekándiós norvég tekercs

 
 A norvég tekercs a legjobb amit lisztből, vajból és élesztőből ki lehet hozni. A pekándiós töltelékkel is nagyon finom, igazi uzsonnás dobozba kívánkozó darab. Eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg.
 
Hozzávalók:
A tésztához:
  • 2 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg barna cukor
  • 1/2 csomag szárított élesztő - melegen kelesztésnél lehet egy egész csomag (7g)
  • 30 dkg liszt + néhány evőkanál az átgyúráshoz
A töltelékhez:
  • 6 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál sötét barna cukor
  • 5 dkg durvára vágott pekándió
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a szirupot és a keményítőt. Addig keverjük, amíg a szirup elegyedik a keverékkel. Beleforgatjuk a pekándiót.

Hideg kelesztés:
A tészta összetevőiből rugalmas, nem ragacsos tésztát gyúrunk, hagyjuk kb. fél órát kelni, átgyúrjuk. Kb. fél centiméter vastagra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, 2 centiméteres csigákra vágjuk, lazán elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsiben (22x24 cm) vagy nagyobb muffin formákban, és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Reggel a hideg sütőbe teszük, 190 fokon aranybarnára sütjük - kb. 30 perc -, majd még 10 percig sütjük letakarva, ekkor lesz jó.
Meleg kelesztés:
A tészta összetevőiből rugalmas, nem ragacsos tésztát gyúrunk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Fél centiméter vastagra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, 2 centiméteres csigákra vágjuk, lazán elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, duplájára kelesztjük, majd 190 fokos sütőben a hideg kelesztéshez hasonlóan sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések