Juharszirupos, pekándiós norvég tekercs
A norvég tekercs a legjobb amit lisztből, vajból és élesztőből ki lehet hozni. A pekándiós töltelékkel is nagyon finom, igazi uzsonnás dobozba kívánkozó darab. Eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg.
- 2 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 5 dkg barna cukor
- 1/2 csomag szárított élesztő - melegen kelesztésnél lehet egy egész csomag (7g)
- 30 dkg liszt + néhány evőkanál az átgyúráshoz
- 6 dkg puha vaj
- 1 evőkanál juharszirup
- 1 evőkanál sötét barna cukor
- 5 dkg durvára vágott pekándió
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
A
töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a
szirupot és a keményítőt. Addig keverjük, amíg a szirup elegyedik a
keverékkel. Beleforgatjuk a pekándiót.
Hideg kelesztés:
A tészta összetevőiből
rugalmas, nem ragacsos tésztát gyúrunk, hagyjuk kb. fél órát kelni,
átgyúrjuk. Kb. fél centiméter vastagra nyújtjuk, megkenjük a
töltelékkel, feltekerjük, 2 centiméteres csigákra vágjuk, lazán
elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsiben (22x24 cm) vagy nagyobb
muffin formákban, és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
Reggel a hideg sütőbe teszük, 190 fokon aranybarnára sütjük - kb. 30 perc -, majd még 10 percig sütjük letakarva, ekkor lesz jó.
Meleg kelesztés:
A tészta összetevőiből rugalmas, nem ragacsos tésztát gyúrunk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Fél centiméter vastagra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, 2 centiméteres csigákra vágjuk, lazán elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, duplájára kelesztjük, majd 190 fokos sütőben a hideg kelesztéshez hasonlóan sütjük.
A tészta összetevőiből rugalmas, nem ragacsos tésztát gyúrunk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Fél centiméter vastagra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, 2 centiméteres csigákra vágjuk, lazán elrendezzük egy sütőpapírral bélelt tepsiben, duplájára kelesztjük, majd 190 fokos sütőben a hideg kelesztéshez hasonlóan sütjük.
Megjegyzések