Fekete herceg torta
Születésnapi tortát sütni nagyon szeretek. Mert hát lássuk be, nem sokszor van az embernek legális alkalma szöszölős-többrétegű-fancy tortákkal kísérletezni. Ezt a tortát már évekkel ezelőtt kinéztem az Így főzünk mi című könyvből, amelyet Mautner Zsófi szerkesztett.
Ez egy orosz recept, sok sűrített tej, sok tejföl. Azt hinnéd, hogy fojtós-cukros lesz, de nem, kellemesen krémes, savanykás. Az eredeti recept 26-os formához szól, Timi így sütötte meg, én ezt a posztot használtam mankóként.
Annyi hozzáfűzni valóm van, hogy tényleg érdemes egy kicsit félretenni a krémből, mert nekem eléggé sokat beszívott az éjszaka folyamán a tészta, lehetett volna rakni még rá.
Bár a gyertyákat még nem találtam meg a költözés után, Boldog születésnapot, kedves ünnepelt :)
Hozzávalók, 23 centis formához, ha ilyen magasat akartok, 26-oshoz, ha laposat:
A tészta:
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 1 doboz (395 gramm) sűrített tej
- 18 dkg rétesliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál citromlé
- 1+2 evőkanál holland kakaó
- kb. 1 dl tej
- 7,5 dl tejföl - jó sűrű
- 10 dkg porcukor
- 1 nagy vagy 2 kisebb vanília kikapart magjai
A robotgépben összedolgozzuk az olvasztott vajat, a tojást és a sűrített tejet. A szódabirkarbónát feloldjuk a citromlében, a keverékhez adjuk, majd a lisztet is beleforgatjuk. Ha túl sűrűnak találod a tésztát, mehet bele egy kis tej, nekem itt még nem kellett.
A tészta fele megy a 200 fokra előmelegített sütőbe, kapcsos formában. Én tettem bele sütőpapírt, így könnyebb volt a váltás. Kb. 15 perc alatt megsül. Rácson hagyom kihűlni, papír nélkül.
A maradék tésztát ketté vettem, az egyik részhez 1, a másikhoz 2 evőkanál kakaóport kevertem. Ezekbe kellett egy kis tej is, gondolom a kakaótól függ, hogy mennyire húzza be a tésztát. 15 perc a sütőben, hagyni teljesen kihűlni.
A krémet összekevertem, majd a kihűlt lapok közé kentem, mindig annyit, hogy ne csorogjon ki. A tetejét bevontam a maradékkal, kicsit körbekentem. Kellett volna még egy kicsi, de így sem volt rossz.
Megjegyzések