Szejtán, búzahús (vegán)
Már mondtam, hogy mostanában elkezdtem szejtánt csinálni, most sikerült is felvennem, hogy hogyan készítem én. Ez a sokadik alkalom, hogy készítem, nekem így nagyon ízlik. A 250 grammos csomagból olyan 600 gramm kész szejtán lesz, ezt lehet fagyasztani, ha soknak bizonyul, de pár napig a hűtőben is elvan, ha nem szárad ki.
Dobpergés, itt meg lehet nézni a videót:
- 250 gramm búzasikér
- 1/4 bögre sörélesztőpehely
- 1,5-2 liter zöldségleves
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
A sikért és a sörélesztőpelyhet összegyúrjuk annyi zöldséglevessel, hogy rugalmas, de nem ragacsos, nem kemény tésztát kapjunk. Ezt kifőzzük a vöröshagymával, fokhagymával és babérlevéllel ízesített zöldséglevesben, kb. 45 perc alatt. A levesben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, és lehet is használni.
Megjegyzések
A sörélesztőpehely a lazítás miatt van a receptben, így a burgonyapehely és az útifűmaghéj sem jó helyette. Azt próbáld meg, hogy teszel helyette egy teáskanál szódabikarbónát vagy egy kicsit több folyadékot, ahogy érzed, hogy mennyire lesz rugalmas a tészta. Láttam már olyan receptet, ahol egyáltalán nem tesznek bele sörélesztőt, szóval működnie kellene :)
üdv,
Mandy