Borsos kéregben sült zöldséges pite
Éljenek a téli piték, főleg ha sósak. Ha a tésztába teszünk egy kis borsot meg sajtot, akkor még jobb lesz, higgyetek nekem. Én még a karácsonyi asztalon is el tudnám képzelni.
Hozzávalók, 28 cm átmérőjű piteformához:
A tészta:
- 9 dkg vaj
- 16 dkg liszt
- 1 evőkanál frissen őrölt bors
- 3 dkg érett cheddar sajt, reszelve
- 1 csipet só2-3 evőkanál jeges víz
- 1 dkg vaj
- 1 póréhagyma
- 3 tojás
- 15 dkg tejföl
- 10 dkg kéksajt
- 15 dkg sült sütőtök
- só
- bors
A
tésztához a vajat lereszeljük, elkeverjük a liszttel, reszelt sajttal,
sóval, borssal, majd apránként adagolva a vizet, kemény tésztává
gyúrjuk. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, belefektetjük a
piteformába, hogy bőven jusson a szélére is. Hideg helyen hagyjuk 1-2
órát dermedni.
200 fokos sütőben lesúlyozva 15 percig elősütjük, majd hagyjuk hűlni, a sütőt pedig visszavesszük 150 fokra.
A
töltelékhez a pórét megfonnyasztjuk a vajon, hagyjuk hűlni. A tojásokat
kikeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, belemorzsoljuk a sajtot, a
sütőtökhúst, majd beleforgatjuk a pórét. Beletöltjük a pitetésztába, a
meleg sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzések