Melengető zöldségleves (vegán)
Ki szereti a zöldséglevest, kezeket fel! Én nagyon. Főleg ilyenkor, télen. Az ilyen szép, színes levesek meg különösen jót tesznek az ember hangulatának is.
Eredetileg a Kifőztük magazinban jelent meg.
Hozzávalók, 4 személyre:
- 1 evőkanál olíva olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál szárzeller - 1 negyed zellergumóval helyettesíthető
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségleves
- 1 szál rozmaring - vagy fél evőkanál szárított
- 2 szál kakukkfű - vagy 1 evőkanál szárított
- 1/4 sütőtök - kb. 50 dkg
- 5 dkg leveles kel - zsenge kelkáposztával vagy kínai kellel helyettesíthető
- 25 dkg előfőzött fehér bab - konzerv is jó
A
vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A sárgarépát és a
szárzellert kb. fél centiméteres darabokra vágjuk. A sütőtököt
megpucoljuk, kb. 2 cm-es kockákra vágjuk. A leveles kelt letépjük a
száráról és falatnyi darabokra tépjük.
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a fokhagymát, majd
hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert és addig kevergetjük, amíg el nem
kezdenek puhulni. Felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a fűszereket, kb.
10 percig kis lángon főzzük, ezután beletesszük a sütőtököt és amikor
már puha, beletesszük a leveles kelt és a babot, majd további 5 percig
főzzük.
Melegen tálaljuk.
Megjegyzések