Hot cross bun, angol húsvéti zsemle
A kamraszekrény átpakolása közben a kezembe akadt egy csomag vegyes aszalt gyümölcs, és mivel húsvét van és van még egy kis élesztőm, végre alkalmasnak találtam az időt egy hot cross bun sütésre. És milyen jól tettem. Pihe-puha tészta, nagy önuralom kell hozzá, hogy ne faljuk be melegen :)
Hozzávalók, 8 zsömléhez:
- 30 dkg liszt
- 3 gramm szárított élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 10 dkg aszalt gyümölcs
- 3 dkg puha vaj
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
A kereszthez:
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál víz
A tetejére:
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál forró víz
A tészta összetevőit alaposan kidagasztjuk, majd egy órán át kelesztjük. Lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, 8 részbe vágjuk, zsemléket formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, de jó sok helyet hagyunk köztük.
A kereszthez a lisztből és a vízből kikeverjük a masszát, majd műanyag zacskóba töltjük, levágjuk a zacskó sarkát és rányomjuk a zsömlékre.
Amíg a zsemlék másodszor is megkelnek, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és teszünk egy kis edényt is a sütőbe vízzel, hogy legyen egy kis gőz a sütéskor.
A meleg sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a zsemléket, frissen melegen megkenjük őket a méz és víz keverékével.
Megjegyzések