Mandulavajas, fahéjas babka
A terápiás hétfő reggeli sütésem eredménye. Tegnap este azon gondolkodtam, amit Lilla mondott pár hete, hogy úgy vegánosítja a kakaós csigát, hogy vaj helyett magvajat ken a tésztára. Elég jelentős mennyiségű magvajat hörcsögöltem fel, úgyhogy örültem, hogy sikerült valami helyet találni nekik, ahol 1-2 kanálnál többet használhatok belőle.
A tészta receptje David Lebovitztól, szóval csak jó lehet, ugye? :) Ha kicsit babkásabb kinézetre mentek, akkor csak két szálat tekerjetek egybe, én négyes fonással mentem, mert nagyon vékonyra és hosszúra nyújtottam ki a tésztát.
A kihűlt babkát vékonyra szeletelve fagyasztani is lehet, óvatosan át lehet melegíteni a kenyérpirítóban fogyasztás előtt.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 3 gramm szárított élesztő
- 1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 nagy tojás
- 9 dkg puha vaj
- 1 csipet só
- 2-3 bögre liszt - figyeld mennyit vesz fel
A töltelékhez:
- 12 dkg mandulavaj
- 3-4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál fahéj
A tésztához az összetevőkből rugalmas tésztát gyúrunk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a mandulavajjal és megszórjuk a cukor és fahéj keverékével.
Feltekerjük, ketté vágjuk és összecsavarjuk. A formában kelesztjük még egyszer, 170 fokos sütőben 40 perc alatt sül készre.
Megjegyzések