Napóleon torta
Kicsit átnéztem a piszkozat mappámat, és komolyan meglepődtem, hogy ez a torta annak idején nem került fel a blogra. Sok munka van vele, de az igazán látványos, sok rétegű tortákkal általában sok van. Ma már felturbóznám egy kis friss málnával és málnarétegekkel, mert Csillával úgy ettük a Gayle'sben tányérdesszertnek.
Az eredeti recept Ilditől, apró módosításokkal.
A lapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 evőkanál házi vaníliakivonat - nálam vodkában ázik a vanília
- 1 evőkanál almaecet
- 1 dl víz
- 1 csipet só
A krémhez:
- 6 tojás sárgája
- 8 dl tej
- 15 dkg cukor
- 8 dkg keményítő
- 15 dkg vaj
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
A tésztához a folyékony összetevőket elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal linzertésztához hasonló tésztát gyúrunk a többi összetevővel és a hűtőben pihentetjük egy órát.
A krémhez a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, keményítővel, a tejjel és a vanília kikapart magjaival majd felfőzzük. Még melegen beledolgozzuk a vajat.
A tésztát 12 részre osztjuk, 1-2 mm-es lapokat nyújtunk, kivágjuk a tortaformának megfelelő méretű kört, de a leeső részeket is együtt sütjük 200 fokon kb. 6 perc alatt.
A kihűlt lapokat és a krémet a tortaformában rétegezzük, a maradék krémmel behúzzuk a torta oldalát, majd a durvára tört leeső darabokat a tetejére szórjuk.
Megjegyzések