Melaszos-zabpelyhes kenyér
Ismét egy mogyoróvaj alá való kenyér. A titkos finomság a melasz, ad neki egy olyan telt, érdekes ízt, amit semmihez sem tudok hasonlítani, ha összetalálkoztok valahol melasszal, próbáljátok ki mindenképpen.
Került még a kenyérbe egy kis üveg almaszósz is, ha nincs ilyened, akkor 2 apróra vágott alma is megteszi, legfeljebb egy kicsit kevesebb lisztet igényel majd.
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 bögre aprószemű zabpehely + a tetejére
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 és 1/2 - 2 bögre liszt
- 1 csomag száraz élesztő
- 1 evőkanál melasz
- 2 evőkanál puha vaj
- 1 teáskanál só
- 1 és 1/2 bögre meleg víz
- 1 kis üveg (80 gramm) almaszósz
A hozzávalókból a robotgép dagasztó karjával kissé ragacsos, de formázható tésztát gyúrtam, hagytam kétszeresére kelni, majd átgyúrtam, megformáztam, és egy sütőpapírral bélelt formába tettem. A tetejét lekentem vízzel, megszórtam a maradék zabpehellyel, és hagytam még 30 percet kelni.
180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sült át. Szeletelés előtt hagyd langyosra hűlni.
Megjegyzések