Édes-savanyú csirke
Volt már ez a recept a blogon, és többször meg is főztem már, de gondoltam felteszem újra, egy számomra szebb képpel illusztrálva. Itt bulgurral van tálva, de finom kölessel és quinoával is.
Hozzávalók, 4 személyre:
- 2 fél csirkemell
- 2 evőkanál fehérborecet (eredetileg rizsecet, de ha nincs, jó másmilyen is)
- 3 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál worcester mártás
- só (vagy 4 evőkanál szójaszósz)
- 5 evőkanál cukor
- 1 konzerv vagy friss ananász
- 1 konzerv bambuszrügy
- 1 kisebb fej káposzta fele
- 3 szál sárgarépa
- 1 tojás
- 3 púpozott evőkanál keményítő
- 4 evőkanál olaj
A hozzávaló sok, a tennivaló viszonylag kevés. Először is készítsük elő a szószt: az ecetet, a ketchupot, a worchester szószt, a sót és a cukrot keverjük össze egy kis tálban egy hagyjuk állni. A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra. A tojást verjük fel 4 evőkanál vízzel, forgassuk a csirkét a tojásos keverékbe majd a keményítőbe. A zöldségeket vágjuk vékonyra, a bambuszrügyet és az ananászt csöpögtessük le.
A wokba tegyünk 3 evőkanál olajat, és folyamatosan kevergetve süssük át a csirkét. Ha megsült, vegyük ki, tegyünk a wokba egy kanál olajat és süssük meg a zöldségeket, a bambuszrügyet és az ananászt. Csak addig süssük, hogy már ne legyenek nyersek, de még ropogjanak és legyen színük. Vegyük őket ki a hús mellé, ne aggódjunk ha ott ragadt valami a wok oldalán.
A maradék keményítőt keverjük el 2,5 dl vízzel. A szószt öntsük a wokba, melegítsük össze, majd adjuk hozzá a keményítőt. Folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor keverjük bele a zöldségeket és a húst.
Megjegyzések