Mákos meggyes vaníliás születésnapi torta
Mondtam vagy nem mondtam, hogy lesz recept? Ugye ugye, csak egy hónapot kellett rá várni. Ez volt a szülinapi tortám, minden benne van amit szeretek: mák a piskótában, sárga vajas krém, meggy... Az unikornisos szórócukorral lett igazán ünnepi.
Piskóta:
Krém:
Meggyzselé:
Kezdjük a krémmel, mert annak tart a legtovább kihűlnie. A tojásból, tejből, cukorból krémet főzünk, folyamatosan kevergetve, majd hagyjuk lehűlni. Amikor kihűlt, robotgéppel habosra keverjük a vajat és beledolgozzuk a krémet.
A piskótához a tojásokat fehéredésig verjük a cukorral, majd mehet bele a víz, az olaj és a sütőporral elkevert liszt és mák. 180 fokon kb. 12-15 perc alatt nekem átsült, utána hagytam teljesen kihűlni mielőtt ketté vágtam.
A tortalapot egy tortakarika aljába tesszük, megkenjük a vaníliás krémmel, hűtőbe tesszük.
A meggyet felfőzzük a cukorral és a keményítővel, majd hagyjuk picit hűlni, és a vaníliás krém tetejére kanalazzuk. Mehet rá a másik tortalap.
A tetejére én olvasztottam kb. 50 gramm fehércsokoládét és alaposan megszórtam cukorkával.
Megjegyzések