Mákos meggyes vaníliás születésnapi torta

 

Mondtam vagy nem mondtam, hogy lesz recept? Ugye ugye, csak egy hónapot kellett rá várni. Ez volt a szülinapi tortám, minden benne van amit szeretek: mák a piskótában, sárga vajas krém, meggy... Az unikornisos szórócukorral lett igazán ünnepi.

Piskóta:

3 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál víz
1 evőkanál olaj
12,5 dkg liszt
12,5 dkg cukor
7,5 dkg mák

 Krém:

3 tojás sárgája
7,5 dkg cukor
2,5 dl tej
12,5 dkg vaj

 Meggyzselé:

20 dkg meggy
2 dl víz
1 evőkanál keményítő

 


 Kezdjük a krémmel, mert annak tart a legtovább kihűlnie. A tojásból, tejből, cukorból krémet főzünk, folyamatosan kevergetve, majd hagyjuk lehűlni. Amikor kihűlt, robotgéppel habosra keverjük a vajat és beledolgozzuk a krémet.

A piskótához a tojásokat fehéredésig verjük a cukorral, majd mehet bele a víz, az olaj és a sütőporral elkevert liszt és mák. 180 fokon kb. 12-15 perc alatt nekem átsült, utána hagytam teljesen kihűlni mielőtt ketté vágtam.

A tortalapot egy tortakarika aljába tesszük, megkenjük a vaníliás krémmel, hűtőbe tesszük.

A meggyet felfőzzük a cukorral és a keményítővel, majd hagyjuk picit hűlni, és a vaníliás krém tetejére kanalazzuk. Mehet rá a másik tortalap.

A tetejére én olvasztottam kb. 50 gramm fehércsokoládét és alaposan megszórtam cukorkával.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések