Holland Almatorta - Rachel Allen


 Eredetileg ez a süti másnapi reggeli lett volna - igen, ebben a házban néha tortát eszünk reggelire, főleg, ha tudjuk, hogy sokat tervezünk sétálni aznap -, aztán térültem-fordultam, és nem maradt belőle annyi, hogy jól lakjunk vele négyen másnap, szóval... Szóval készült még egy adag gyorsan. Aztán másnap egy harmadik, mert másik helyre is mentünk kirándulni. Imádom az ősz végét, de tényleg :)

A tortához a tavaly elrakott almakompótot használtam, de friss almával is biztosan finom lesz. Az almakompótom receptjét is igyekszem majd bepötyögni, mert tényleg jól tartja az alma magát, sőt, nagyon reménykedem abban, hogy idén is lesz legalább egy hétvége, amikor ráérünk és kinyit az almáskert, mert az a Jonika alma, amiből a kompót készült... csodálatos, és nagyon szívesen raknék még el belőle, ha úgy alakul.

Hozzávalók, 12 kockához:

  • 2 tojás
  • 100 gramm cukor + 1 evőkanál a tetejére
  • 80 gramm vaj
  • 75 ml tej
  • 125 gramm liszt
  • 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál kardamom - ez eredetileg fahéj
  • 2 alma, szeletelve vagy nálam most ennek megfelelő kompót, lecsöpögtetve


 

A vajat összeolvasztom a tejjel, majd kikeverem a tésztát, és egy kis tepsibe öntöm (az eredeti recept 20x20 cmes formára szól, én a 24 cm hosszú, keskenyebb formát használtam). Erre jön a szeletelt alma, 200 fokos sütőben 10 perc, aztán hintek a tetejére 1 evőkanál cukrot, és megy vissza még 180 fokon 20 percre. 

Tálalás előtt hagyd kicsit hűlni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések