Áfonyás - tökmagos dagasztás nélküli kenyér


Az ősz egyértelműen elért minket, és bár nagyrészt a régi receptjeimet rotáljuk az étkezéseken, azért néha kipróbálok új dolgokat is. Újat úgy mint egy régit felújítva :) 

Ebbe a kenyérbe a fehér liszt mellé került egy kis teljes kiőrlésű liszt is, az ízesítéshez pedig vörösáfonya és tökmag. A kenyér nagyon finom frissen, de szuper pirítva is, és ha találsz hozzá valami érettebb, aromásabb sajtot, kiváló sajtos szendvicset lehet belőle csinálni.

A kenyérnél sok múlik azon, hogy mennyi vizet vesz fel a liszt, a lényeg, hogy első keverés után egy kicsit ragacsosnak kell lennie, első kelés után szórhatsz még hozzá egy kis lisztet, ha túl ragacsosnak találod.

Az én sütőtálamba kb egy ekkora buci fér kényelmesen:

  • 2 bögre liszt
  • 2/3 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1-1,5 bögre víz 
  • 50 gramm tökmag
  • 100 gramm aszalt vörösáfonya


 

Mivel ez egy dagasztás nélküli kenyér, a tészta összetevőit lazán összedolgozom egy fakanállal, aztán lefedve, meleg helyen 2-3 órát kelesztem. Ekkor beteszem a sütőtálam melegedni a 200 fokos sütőbe. Amíg a sütő melegszik, a tésztából kiütögetem a levegőt, ha kell, akkor szórok rá egy kis plusz lisztet. Megy az átmelegedett edénybe, 30-40 percet fedővel sütöm 200 fokon, majd fedő nélkül kb 20 percet 180 fokon.

Én konyharuhába tekerem és úgy hagyon kihűlni, de ha nagyon ropogósan szereted, akkor rácson hagyd hűlni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések