Cheesecake factory fekete kenyér
Ha máshonnan nem, az Agymenőkből biztosan hallottatok már a Cheesecake factoryról, mert Penny ott dolgozott. Ez egy amerikai étterem-kocsma-cukrászda lánc, amiről annyit érdemes tudni, hogy amikor asztalhoz ültetnek, adnak egy fekete kenyeret nassolni, amíg érkezik a rendelt étel, és az USÁban elég nagy kultusza is van ennek a péksüteménynek.
Magyar szájjal a kenyér egy kicsit édeskés, de mivel van benne kakaó, melasz és kávé is, annak a kesernyéssége ezt egyensúlyozza, úgyhogy sós és édes feltétekkel is finom, nekem pl sózott vajjal a legfinomabb.
Hozzávalók, 4 kis bucihoz:
- 2 dl víz
- 1 evőkanál melasz
- 1 evőkanál olaj
- 1/4 bögre méz
- 0,5 dl kávé - nekem kb ennyit ad ki a kávégépem a presszókávés gombbal
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 170 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 300 gramm liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
A tetejére:
- zabpehely
Érdemesebb kicsit melegebb vizet használni, mert abban könnyen fel lehet "oldani" a melaszt és a mézet, majd mehet bele a kávé, élesztő, és ha állt egy kicsit, akkor a száraz összetevők. Ezt alaposan kidagasztjuk, hagyjuk kelni kétszeresére.
Átgyúrjuk, 4 részre vágjuk, majd egymásba hajtva, hosszú rudakra nyújtjuk. Megkenjük vízzel és beleforgatjuk a zabpehelybe. Kb fél órát megint hagytam kelni, majd a 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem őket.
Megjegyzések