Cheesecake factory fekete kenyér


 

Ha máshonnan nem, az Agymenőkből biztosan hallottatok már a Cheesecake factoryról, mert Penny ott dolgozott. Ez egy amerikai étterem-kocsma-cukrászda lánc, amiről annyit érdemes tudni, hogy amikor asztalhoz ültetnek, adnak egy fekete kenyeret nassolni, amíg érkezik a rendelt étel, és az USÁban elég nagy kultusza is van ennek a péksüteménynek.


Magyar szájjal a kenyér egy kicsit édeskés, de mivel van benne kakaó, melasz és kávé is, annak a kesernyéssége ezt egyensúlyozza, úgyhogy sós és édes feltétekkel is finom, nekem pl sózott vajjal a legfinomabb.

Hozzávalók, 4 kis bucihoz:

  • 2 dl víz
  • 1 evőkanál melasz
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/4 bögre méz
  • 0,5 dl kávé - nekem kb ennyit ad ki a kávégépem a presszókávés gombbal
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 170 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 300 gramm liszt
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
A tetejére:
  • zabpehely


Érdemesebb kicsit melegebb vizet használni, mert abban könnyen fel lehet "oldani" a melaszt és a mézet, majd mehet bele a kávé, élesztő, és ha állt egy kicsit, akkor a száraz összetevők. Ezt alaposan kidagasztjuk, hagyjuk kelni kétszeresére. 

Átgyúrjuk, 4 részre vágjuk, majd egymásba hajtva, hosszú rudakra nyújtjuk. Megkenjük vízzel és beleforgatjuk a zabpehelybe. Kb fél órát megint hagytam kelni, majd a 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem őket.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések